Τα μέρη του χωριού μας

Θα ήταν παράλειψη, αν στην ιστορία του χωριού μας δε συμπεριλαμβάναμε και τον κινηματογράφο. Όπως μαθαίνουμε από τους παππούδες ή από τους γονείς μας ακόμη, ο πρώτος κινηματογραφιστής ήταν ο Νίκος Σοφιανός, ενώ αργότερα τη θέση του πήρε ο Γιάννης Σοφιανός. Η αίθουσα που γίνονταν οι προβολές άνηκε στον Νιόνιο Αλεβιζόπουλο. Ένα λευκό πανί στον τοίχο και μία μηχανή προβολής με λάμπα και ο κινηματογράφος ήταν έτοιμος. Αρχικά τα καθίσματα ήταν καρέκλες, αλλά αργότερα αντικαταστάθηκαν με μόνιμες θέσεις.

Τα καλοκαίρια ο κινηματογράφος λειτουργούσε στην αυλή, αντί για άσπρο πανί ασβέστωναν τον τοίχο και η ταινία παιζόταν εκεί.

 

Το Δημοτικό Σχολείο Μυρσίνης άρχισε να λειτουργεί από το σχολικό έτος 1902-1903. Ήταν 2/θέσιο και φοίτησαν σε αυτό 132 μαθητές. Διευθυντής ήταν ο Γ. Βλαχογιάννης και ο δεύτερος δάσκαλος λεγόταν Χρ. Παπαδημητρίου.

Το σχολικό έτος 1946-1947 φοίτησαν 251 μαθητές!!! Με διευθυντή το Διονύσιο Κοντάνα και δασκάλες : τη Φλωρίκα Ποσάντζη και τη Γεωργία Λιαναρίδη.

Το σημερινό διδακτήριο λειτουργεί από το έτος 1953, η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1967 και γι’ αυτήν δούλεψαν αφιλοκερδώς όλοι συγχωριανοί μας ! Η έκταση που καταλαμβάνει το οικόπεδο του σχολείου είναι περίπου 3.370 τετραγωνικά μέτρα και η δωρεά του οικοπέδου έγινε από τον Ανδρέα Σοφιανό το 1944!

Θεμελιώθηκε στις 18 Μάη 1980 με ιερέα της ενορίας το Γεώργιο Μανιάτη. Εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου 1994 από το Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό, με ιερέα της ενορίας το Διονύσιο Παλαιολόγο.

Πρώτη Βάπτιση : Σοφία Γ. Αλεβιζοπούλου

Πρώτος Γάμος : Θεώνη Χρ. Κυριακοπούλου

Πρώτη Κηδεία : Χαράλαμπος Δημ. Καθόλος

Επισκεφθείτε μας