Ήθη και Έθιμα

savvato-lazarou-coverΣάββατο του Λαζάρου και σίγουρα λίγοι θυμούνται πως κάποτε αντηχούσαν οι δρόμοι, τα σπίτια, τα καταστήματα από παιδικές φωνές που έψαλαν τα "ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ". Ναι, υπήρχαν και κάλαντα προ του Πάσχα που τηρούνται ακόμα σε μέρη της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Εδώ εξέλιπαν-ΔΥΣΤΥΧΩΣ!-χαμένα στο χρόνο και το περίεργο, δεν άφησαν κανένα θυμητάρι τους στα χρόνια μας.

Το Πρώτο Ολοκληρωμένο Γνωστό Καρναβάλι

 

(Διονυσίου Ν. Μπώκου: «ΜΥΡΣΙΝΗ – Η ιστορία και ο κόσμος της»

ΜΕΡΟΣ ΙB΄ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ–ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΚΕΦ.7 – ΤΟ Α΄ ΓΝΩΣΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ Σελ.189-190)

 

    Το "επίσημο" καρναβάλι, το πρώτο ολοκληρωμένο καρναβάλι, με ¨υπόθεση¨ κλπ τελετουργικά, που μάλλον αναβιώνει και αυτό παλαιότερα, ξεκινά το 1946-1947 από δύο πανέξυπνες γιαγιάδες, την ¨Καλατζίνα¨(Γεωργία Μπέλη) και την ¨Παναίνα¨(Θεώνη Ζαφειροπούλου).

ΤΟ "ΠΑΛΙΟ" ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ – ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

(Διονυσίου Ν. Μπώκου: «ΜΥΡΣΙΝΗ – Η ιστορία και ο κόσμος της» ΜΕΡΟΣ ΙB΄ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

- ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΚΕΦ.6 - ΤΟ ¨ΠΑΛΙΟ¨ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ-ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ Σελ.186-189)

            Το Καρναβάλι της Μυρσίνης είναι άγνωστο πότε πρωτοεμφανίζεται. Το ότι όμως μεταλλάσσεται στο διάβα του χρόνου είναι μάλλον βέβαιο. Μια απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι, το Καρναβάλι της Μυρσίνης της τελευταίας περίπου 10ετίας (1988-1966) ουδεμία σχέση έχει με παλαιότερο, σε ¨φιγούρες¨ και ¨υπόθεση¨, εκτός από ένα μόνο κοινό σημείο που δεν είναι άλλο από την γκοτσαριά.

Η Γκοτσαριά

(Διονυσίου Ν. Μπώκου: «ΜΥΡΣΙΝΗ – Η ιστορία και ο κόσμος της» ΜΕΡΟΣ ΙB΄ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ–ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΚΕΦ.5 – Η ΓΚΟΤΣΑΡΙΑ Σελ.184-186)

    Το 1946 και αφού ο Θεατρικός Όμιλος έχει ¨δοκιμάσει¨ τις δυνάμεις του, κάνει ένα βήμα ακόμη μπροστά. Αναβιώνει την γκοτσαριά, τον γενιτσαρίστικο χορό, με τους περισσότερους χορευτές από τα ίδια του τα μέλη. Και πετυχαίνει έτσι, πρωτιά στην περιοχή σηματοδωτόντας τη νέα αρχή στο Μυρσινιώτικο Καρναβάλι.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα

(Διονυσίου Ν. Μπώκου: «ΜΥΡΣΙΝΗ – Η ιστορία και ο κόσμος της»

ΜΕΡΟΣ Ι΄ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΚΕΦ.12 – Χριστουγεννιάτικα έθιμα  Σελ.164-171)

 

             Άλλη μια σειρά εθίμων και συνηθειών συντρόφευαν και κάποιες συντροφεύουν ακόμη και τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Έθιμα μέσα από την Χριστιανική και λαϊκή Παράδοση.

Επισκεφθείτε μας