Ποδόσφαιρο

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ   ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ

¨ΜΥΡΣΙΝΑΙΚΟΣ¨

(Διονυσίου Ν. Μπώκου: «ΜΥΡΣΙΝΗ – Η ιστορία και ο κόσμος της»

ΜΕΡΟΣ Θ΄ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΚΕΦ.6 – ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ¨ΜΥΡΣΙΝΑΙΚΟΣ¨  Σελ.126-130)

Ο ΑΠΣ – ΜΥΡΣΙΝΑΙΚΟΣ, η επίσημη καθόλα πλέον ποδοσφαιρική ομάδα, ιδρύθηκε το 1969. Το καταστατικό του Συλλόγου εγκρίθηκε με την 131/19-11-1969 απόφαση του πολυμελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδος.

            Το ιστορικό της ίδρυσης του Μυρσιναικού έχει ως εξής: Ο Γεράσιμος Μπώκος (ποδοσφαιριστής του Αίαντα Γαστούνης), ο Ιωάννης Κολλιόπουλος, δάσκαλος και ο Χρήστος Β. Αρβανίτης, γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού, αποφασίζουν, αφού ζητήσουν σχετικές πληροφορίες, να ιδρύσουν Ποδοσφαιρικό Σύλλογο. Προς τούτο επισκέπτονται το δικηγορικό γραφείο του κ. Ψαρρού, στα Λεχαινά. Εκεί μαθαίνουν την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Χωρίς να χάσουν χρόνο ζητούν την σύνταξη καταστατικού. Με το όνομα του Συλλόγου υπήρξε ένα ¨μικρό¨ πρόβλημα, το οποίο και…ξεπεράστηκε!...Αρχικά ήταν να δοθεί η ονομασία Μυρσιναικός Αθλητικός Όμιλος. Επειδή όμως στην σύντμηση διαβαζόταν Μ.Α.Ο (!) απερρίφθη!. Και κατέληξαν στο …ασφαλές Α.Π.Σ ΜΥΡΣΙΝΑΙΚΟΣ (ΜΑΟ ήταν ο Κινέζος ηγέτης!).

            Με την συμβολή του Χρήστου Αρβανίτη συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός μελών και το καταστατικό προωθήθηκε για έγκριση. Παραδόξως στα ιδρυτικά μέλη δεν συμπεριλήφθησαν οι Ιωάννης Κολλιόπουλος καιΓεράσιμος Μπώκος.

            Τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου, οι πρόεδροι και οι προεδρεύοντες εναλάσσοντο συνεχώς, ενώ γινόταν μεγάλος αγώνας για την εξεύρεση γηπέδου, με μόνιμο όμως προπονητή της ομάδας τον Γεράσιμο Μπώκο.

            Μετά από πολλούς και πάλι αγώνες, με συνένωση ιδιοκτησιών έγινε και το πολυπόθητο γήπεδο τελικά (επί του δρόμου Μυρσίνης – Στρουσίου) και ο Μυρσιναικός άρχισε έτσι την επίσημη διαδρομή του. Το 1971- 72 παίζει στην Γ΄ τοπική και ανέρχεται στη Β΄, και την επόμενη ανέρχεται στην Α΄ τοπική!. Στην κατηγορία αυτή παραμένει μέχρι το 1978 περίπου, για να ¨καταρρεύσει¨ στην κυριολεξία σε ελάχιστο χρόνο υπό το βάρος αξεπέραστων προβλημάτων (οικονομική δυσπραγία, πολλοί ξένοι παίχτες κλπ).

            Πριν όμως διαλυθεί ολοσχερώς η ομάδα, ο ένθερμος φίλος του αθλήματος και πρ.Πρόεδρος του Μυρσιναικού, ο Νικόλαος Χ. Σοφιανός, σημαίνει ¨συναγερμό¨ σωτηρίας της ομάδας!. Καλεί όλους τους νέους του χωριού, όσους μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο, τους εμψυχώνει και αρχίζει προσπάθεια ανασυγκρότησης. Στο κάλεσμα αυτό έδωσαν παρόν οι παίχτες: Νικήτας Τσίρος, Ανδρέας Καθόλος, Νίκος Κοτίνης, Σάκης Αρβανίτης, Σάκης Καρυτινός, Αλέκος Τσίρος, Νίκος Μπέλιας, Χρήστος Κοτίνης. Κώστας Αρβανίτης, Ηλίας Σοφιανός και άλλοι.

            Μετά από πολύ δουλειά ξαναπαίζει το 1981 στην Γ΄ τοπική και το 1983 ανεβαίνει στην Β΄. Τίποτα όμως δεν προοιωνίζει κάτι καλλίτερο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες. Υποβιβάζεται στην Γ΄ τοπική και επανέρχεται στη Β΄ πάλι μετά από κόπους και αγώνες, παρ' ότι τώρα διαθέτει γήπεδο με χορτοτάπητα! (κοινοτικό Γυμναστήριο).


* Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από το συγγραφικό έργο του Μυρσιναίου Διονυσίου Ν. Μπώκου με τίτλο «ΜΥΡΣΙΝΗ – Η ιστορία και ο κόσμος της» (1996).Η μεταφορά του κειμένου από το υπόψη βιβλίο στην παρούσα ιστοσελίδα είναι αυτούσια, πλην όμως στερείται δυστυχώς της σχετικής εικονογράφησης που μπορεί κανείς να απολαύσει στην έντυπη μορφή.
** Ο Διονύσιος Ν. Μπώκος γεννήθηκε στη Μυρσίνη το 1942 και επαγγελματικά σταδιοδρόμησε στην Πολεμική Αεροπορία από το 1961, μέχρι και την αποστρατεία του ως Ανώτερος Αξιωματικός. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών και παππούς ενός εγγονού. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μέχρι σήμερα δεκαεπτά (17) βιβλία ποικίλου περιεχομένου (λογοτεχνικά, ιστορικά, λαογραφικά κ.α). Έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών σε αριθμό τοπικών εφημερίδων, ενώ από το 1990 μέχρι και το 2010 κυκλοφόρησε τη δική του τοπική εφημερίδα, τη «ΜΥΡΣΙΝΗ». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εταιρείας Λογοτεχνών ΝΔ. Ελλάδος.
*** Οι Εθελοντές του χωριού μας, ευχαριστούν θερμά τον κ. Μπώκο, τόσο για την έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας για ξαναζωντάνεμα του χωριού μας, όσο και για την μοναδικής αξίας διαχρονική προσφορά του στον τόπο μας, μέσα από το συγγραφικό του έργο.

Ο Καιρός στο χωριό μας

Cannot get Mirsini location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Επισκεφθείτε μας